torsdag 15 april 2010

Vårstäda din dator med SolidWorks Rx

Jag har vid olika kundträffar som jag medverkat på ibland roat mig med att fråga publiken hur ofta de sköter om sin dator med att t.ex. defragmentera sin hårddisk. De flesta skruvar på sig lite skamset och andra ser frågande ut i stil med ”defragmentera, vad är det?”.

För att göra en liknelse så fungerar en hårddisk ungefär som ett pall-lager. Disken har ett index (lagersystemet) där det står var i lagret delarna till en fil finns lagrat (gång 13, hylla 12). Ofta ligger dessa delar utspridda över hela disken och detta kallas för fragmentering (filen är uppdelad i fragment).

Denna fragmentering blir bara värre och värre för varje dag som datorn används då enkelt utryckt datorn väljer nästa lediga plats (så kallat kluster) att skriva till även om detta i sin tur skapar luckor eller halvfulla kluster på disken.

Man skulle kunna säga att pall-lagret blir fyllt med halva eller kvartsfulla pallar av samma artikel utspritt i flera gångar och hyllor. När sedan truckföraren (diskens mekaniska läshuvud) skall hämta alla ingående komponenter får den köra runt och hämta på många olika ställen innan filen kan sammanställas till sin helhet i RAM-minnet.

Defragmentering är en standard funktion i Windows (eller speciella mjukvaror för detta så som O&O Defrag, m.f.) som först inventerar och sedan sorterar upp disken så att luckorna blir färre och delar av en fil läggs samlat så att det går att läsa snabbare från disken.

När man ändå inventerar och sorterar så kan det ju vara en bra sak att samtidigt rensa upp ”skrot” som bara tar onödig plats. I en dator så rör det sig ju om temporära filer som oftast samlar sig på hög i olika kataloger. Om man nu vill sköta om sin dator och få ökad prestanda så är detta ju ett för många jobbigt och tidskrävande moment som ofta ligger till grund att man helt enkelt inte gör det. Hur många tycker om att städa garaget.... i alla fall gör inte jag det förrän det är ett absolut måste eller min Fru skäller på mig. =)

Nu till det fina tipset. SolidWorks Rx följer med alla SolidWorks versioner och har en inbyggd funktion i ”System Maintenance” som med automatik först städar bort temporär data och sedan checkar disken för felaktiga disksektioner samt kör defragmentering efter detta.

Start -> Program -> SolidWorks 20xx -> SolidWorks Tools -> SolidWorks Rx
Välj sedan fliken System Maintenance.Du kan välja att schemalägga denna manöver dagligen, veckovis eller en gång i månaden alternativt utföra den direkt.Gör detta minst en gång i månaden (gärna oftare) och du kommer ha en klart bättre prestanda för din dator gällande allt från uppstart av Windows, starta ett program till att öppna en större sammanställning.

Det påverkar dock inte nätverksdiskar och om ni har sådana så tala med er IT-ansvarig om han/hon inte redan gör regelbunden defragmentering av dessa volymer.

Första gången kommer det antagligen (om det var längesedan ni gjorde det eller t.o.m. aldrig har gjort det) ta ganska lång tid så starta det en kväll när ni går hem och låt datorn så på över natten.

Så, tveka nu inte! Se till att ge er dator en ordentlig vårstädning, det kommer ni att tacka mig för, jag lovar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar