tisdag 13 april 2010

Modellera din egen Audi R8 i SolidWorks


Det tar endast 12 timmar och 5 minuter, eller i alla fall gör det så för Dan Lavoie från Quebec, Canada. Vill du se hur kan du försöka att följa med i denna 5 minuters video.Vill du gärna lära dig hur man gör, krävs det 12 timmar och 5 minuter,...och ”lite” till.

I början av september förra året var jag på jakt efter ett riktigt bra ytmodellerings-exempel och råkade snubbla över Dan’s hemsida, med överskriften ”Here is a Quick Way To Master SolidWorks Surface Modeling With This Car Tutorial”.

Vid den tidpunkten var det inte mycket mer än några bilder av modellen och ett formulär för att ange sin emailadress för att kunna få status på hur långt han hade kommit med videomaterialet.

Så äntligen i Oktober kom så ett email, med beskedet om att han var färdig och att man från hemsidan nu kunde förbeställa DVD’en. Jag vill minnas att det det inte tog mig lång tid att besluta mig för att fylla i beställningsformuläret och trycka på sänd.

Så nu var det bara att vänta, och för mig kändes det som en evighet innan det låg en DVD i mitt postfack. Jag får erkänna att vid första ögonkastet var jag lite besviken, det var nämligen inget annat än just en DVD, självklart i ett fodral och med ett tryck på , men inte mer än så.

Efter att ha matat in DVD’n in min PC och installerat den medföljande mediaspelaren blev jag dock positivt överraskad. Den bestod av 50+ videoklipp som noga går igenom steg för steg vad som krävs för att modellera en Audi R8. Och ja, jag kan visst krypa till korset och erkänna att jag satt framför instruktionerna mer än 12 timmar och 5 minuter.

Är du intresserad av att modellera din egen Audi, skall du vara medveten om att materialet inte går igenom SolidWorks funktionerna i detalj, men i stället visar hur man kan använda dem för att t.ex. modellera en bil. Det är helt klart en fördel att ha lite baskunskaper inom ytmodellering i SolidWorks innan du sätter igång.

Det är Dan själv som talar till filmerna, så där av helt naturligt är dom på Engelska och det kan för vissa vara en nackdel. Han är dock så pass långsam och metodiskt att även om dina Engelska kunskaper är begränsade, kan du enkelt följa med.
Självfallet är det inte helt gratis men jag kan intyga att man får väl ”mycket för pengarna”.

Den enda stora nackdelen med materialet är att du endast kan installera det på en dator, då den mediaspelare som används endast kan installeras en gång med den installationskod som medföljer. Skulle du hamna i den situationen att din dator går sönder, blir stulen eller behöver installeras om kan du kontakta Dan på info@solidworksaudir8.com och få en ny installlationskod.Jag fick i förra veckan göra en kort intervju med Dan och frågade honom varför han gjorde denna undervisningsvideo och om han hade någon ny video pågång.
På frågan varför fick jag följande svar:

”.... efter att jag hade arbetat med solid-delen av SolidWorks i några år tänkte jag att jag skulle få lite mer flexibilitet i mina modeller och valde att kasta mig ut i ytmodellering. Så jag sökte på internet med enda resultatet att jag blev besviken över över hur lite ytmodellerings-material det fanns att tillgå. Efter mycket ”prova mig fram”, fick jag en god förståelse över hur SolidWorks ytmodellering fungerade och bestämde mig för att modellera just denna Audi R8 på skoj som ett sidoprojekt. Jag blev sedemera tillfrågad om att skapa ett undervisningsmaterial baserat på denna modell och det resulterade i undervisningsvideon....”

På frågan om det är något nytt på väg svarade han:

”....Ja, just för tillfället håller jag på med att modellera en Lamborghini Gallardo och det projektet förväntas vara färdigt någon gång i Maj 2010. Utöver detta har jag flera andra projekt på gång men just nu väljer jag att hålla dem för mig själv...”

Är du intresserad av bilar och SoldiWorks samt gärna vill lära dig något nytt inom SolidWorks ytmodellering, kan jag varmt rekomendera att du tittar in på http://www.solidworksaudir8.com/

Av
Michael P. Skytte
Solid Design House A/S (a part of PLM-Group)
mps@sdh.dk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar