måndag 20 maj 2013

Tips & Trix: Felsökning i Simulation

Funktionen ”Use soft Spring to stabilize model” är egentligen till för att stabilisera en modell som är i jämvikt, men den kan med fördel även användas som hjälp vid felsökning när man får felmeddelande som säger att lösningen inte är stabil.

Anledningen till felmeddelandet är att någon komponent inte är tillräckligt fastlåst (antingen med kontaktvillkor eller randvillkor), detta kan vara svårt att se ibland – men det är här ”Use soft spring to stabilise model” kan hjälpa till!

1.    Om man får ett felmeddelande som antyder att modellen inte är tillräckligt fastlåst (typ ”restraint may not be sufficient”)
 2.    För att börja felsöka så kan man högerklicka på studien och välja ”Properties”. Bocka sedan i funktionen ”Use soft spring to stabilize model”:3.    Kör därefter studien igen ”Run”. Eventuella varningar om stora förskjutningar kan i detta fallet ignoreras, då vi felsöker. När lösningen är klar, kan man studera displacements Resultatet kommer visa en eller flera modeller som åker iväg (i detta fall är inte kontakten korrekt definierad för den främre plåten, därav problemet)

 

4.    Rätta till felet och kör studien igen ”Run”.OBS! glöm inte att bocka ur ”Use soft spring to stabilize model” när ni ska utvärdera det korrekta resultatet!

Petter Månsson
Technical Consultant, Simulation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar