onsdag 26 mars 2014

Tips och Tricks i SolidWorks - Få kontroll över din Ctrl-tangent

Här kommer ett par kända och kanske okända tips på hur man kan använda Control-tangenten i SolidWorks. Ska du göra en till av samma sak, då kan du ofta använda Ctrl. 

Att hålla in Ctrl och dra saker är smidigt: Håll in Ctrl och dra ett befintligt plan – du får ett nytt plan.

Ctrl-dra features från trädet till modellen – här drar vi Fillet2 och får då kopian Fillet5 på kanten där vi släpper muspekaren.

Ctrl-dra vyer mellan blad för att kopiera dem – här drar vi vy3 till blad2 och får då en kopia.

Ctrl-dra komponenter i sammanställing – här får vi en kopia av skruven.
Ctrl-dra ett apperance från trädet till komponent – färgen läggs på den komponenten.

Det var några tips på ctrl-dra, nu kommer några tips på att markera flera saker medan du håller in Ctrl för att få flera saker markerade samtidigt.
Om du vill skapa en text på ritning som pekar på flera kanter, ctrl-markera två kanter först, klicka sedan på Note. Då får du en multi-branch istället för att behöva högerklicka på pilen och välja Insert new branch.


Om du vill få tillbaka den här mått-rutan med inställningar för t.ex. att justera in dina mått. Rutan kan ju lätt försvinna om du rör musen lite för långt bort från rutan.
Tryck bara ctrl. Då dyker den upp igen och du kan välja Auto Arrange Dimensions.

Ctrl är också väldigt smidigt när man ska mate:a komponenter i en sammanställning. Håll in ctrl och klicka på två ytor på de parter som ska sitta ihop. När du släpper ctrl så dyker mate-alternativen upp direkt – och här väljer jag en concentric mate. Detta är en smart nyhet i SolidWorks 2014, i tidigare versioner får du först klicka på mate-gemet, sen välja mate-typ.
Marcus Reldin
Technical Consultant, CAD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar