torsdag 19 juni 2014

Kommunicera smart med andra CAD system

De flesta användare av ett CAD-system har säkert någon gång råkat ut för att man behöver kommunicera med andra användare som inte kör samma CAD-system som jag själv gör. På 80-talet kom IGES-formatet. Många system stödjer fortfarande detta textfilsbaserade format, och det händer att det fungerar, d.v.s. att modellen ser likadan ut i det mottagande CAD-system. På 90-talet kom STEP-formatet, och är det format som idag dominerar överföring av CAD data mellan olika CAD system, men hur bra fungerar det egentligen? STEP har en fördel och det är att nästan alla CAD-system på marknaden klarar av att spara ut till STEP och öppna STEP filer. Alla som provat STEP några gång har garanterat råkat ut för att importen inte gett ett önskat resultat. Data försvinner och modellen har hål där inte ytor når varandra. Man kanske får in ytor istället för solider. Följaden blir att du får svårt att jobba vidare på modellen.

Finns det ingen bättre metod än STEP?

Jodå det finns bättre sätt, men det kräver lite kunskap och det skall du få nu. Om du vet vilket CAD-system som en mottagare av ditt CAD data har, eller att du vet vilket CAD-system som användaren har som skall skicka filer till dig har. Ja, då kan du påverka vilket filformat ni skall kommunicera med. Ett alternativ till STEP är många gånger ParaSolid-formatet. ParaSolid är namnet på en mycket spridd solidkärna som bla SolidWorks bygger. Andra system som bygger på samma kärna kan du finna här http://en.wikipedia.org/wiki/Parasolid . Andra CAD-system som stödjer ParaSolid-formatet är t ex SolidEdge, IronCAD, ProE, NX (Unigraphics) och Inventor.


Hur vet jag vilket CAD system andra har?

Naturligtvis är det enkelt att fråga, men kanske har du redan fått en STEP-fil. Om STEP-filen nu inte fungerar så bra, så kan du öppna STEP-filen i Notepad eller liknande textredigerare faktiskt få reda på CAD-systemets namn som sparat ut STEP-filen. I den s.k. ”Headern” d.v.s. textraderna längst upp i STEP-filen, så står det CAD-systemets namn i klartext. Råkar det vara något av de CAD-system som faktiskt stödjer ParaSolid, ja då är det bara att gratulera. Du kan nu be att få en ParaSolid-fil istället.


Vilka fördelar har ParaSolid?
ParaSolid-formatet finns som antingen Text-fil(X_T) eller Binär-fil(X_B), vilket du väljer har inte så stor betydelse, men en binär ParaSolid-fil bli mindre storlek. Det kan ju vara bra när den skall skickas över internet. Den största fördelen med ParaSolid är att CAD-systemet inte behöver tolka och översätta informationen som i fallet med STEP. Detta eliminerar fel i geometri och tiden det tar att öppna en ParaSolid-fil är bara en bråkdel av samma modell som STEP.


Skall du skicka dina modeller till någon som har en äldre version av SolidWorks så skall du använda ParaSolid-formatet. Se bara till att välja en äldre version av ParaSolid. Det gör du med Options-knappen i Save as-dialogen efter att ha bytt filformat till ParaSolid.Hur mycket information får mottagaren egentligen?
Är du oroad över att kanske skicka dina hemligheter i konstruktionen, eller bara lite för mycket information? Lugn, du skickar bara geometri och alltså inte mer information än med en STEP. Vill du se det med egna ögon? Öppna då den fil som du exporterat till ParaSolid i SolidWorks och titta själv.

Henrik Jonsson
Technical Consultant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar