torsdag 21 oktober 2010

Gratis uträkning av K-faktor

Fick nyligen en fråga från en kund om vilken k-faktor man skall använda för att få en rätt utbredning av en plåt.Det finns ju inget standardvärde eftersom material och maskinens/verktygets utformning påverkar värdet. Men det finns ett litet gratisprogram som heter BendWorks som gör en så kallad ”reverse engineering” och räknar ut er k-faktor.

Efter att ni installerat programmet och startat det så använder ni tools menyn för att starta ”Reverse Engineering K-Factor” funktionen.Processen är som följer. Klipp till en plåtbit till 100 mm bredd. Mät det exakta värdet, t.ex. 100,23 mm. Bocka biten 90 grader och mät totalhöjden samt totalbredden. Mata in värde för orginallängd före bock, tjocklek på material, bockvinkel, bockradie, totalhöjd och totalbredd. Tryck sedan på calculate och vips, du får svar på vilken k-faktor du skall använda.

Be verkstadspersonalen att göra detta för alla era tjocklekar och material ni använder och ni har en komplett lista som ni sedan kan göra en bocktabell i Excel av och importera i SolidWorks. Se SolidWorks hjälpen, sök på Bend Tables.

BendWorks Download

För att verifiera att BendWorks räknade rätt. Gör tvärt om, dvs. rita en plåt med en 90 graders bock, använd samma tjocklek, bockradie, bockvinkel, totalhöjd samt totalbredd som du matade in. Bredut i SolidWorks och mät totallängd före bockning. Skall bli samma som ni mätte upp på orginalbiten i steg ett ovan, i mitt exempel 100,23 mm.

Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar