onsdag 1 juni 2011

Space – The Final Frontier

På min kontorsvägg hänger ett stycke konst. En 3D-puck, snyggt motivlackad med stjärnor och planeter mot en djupblå bakgrund. Bara att tiden och mödan som lagts ner på att låta lackera ett stycke kontorsmaterial visar på hur nyttig och effektiv denna pryl är för en CAD nörd som jag.

Med en 3D-mus kan du panorera, rotera och zooma en CAD-modell precis som om du höll den i din egen hand, på en helt annan nivå än vad man normalt klarar av med mittknappen på musen eller piltangenterna på tangentbordet (är det någon människa överhuvudtaget som använder dem?).

Utvecklingen av 3D-möss började när 3D-CAD’en tog fart på allvar och har som mycket annat rymdforskningen att tacka för sin tillblivelse. En puck, liknande de som finns nu, användes på rymdskytteln Columbia för att styra en robotarm och just detta att hjälpa armar, förutom att snabbt kunna positionera modellen, är något som jag och många andra är tacksamma för. Jag tänker naturligtvis inte på mekaniska armar (någon RoboCop är jag som tur är inte) utan på den musarm som jag klarat mig ifrån just på grund av att jag var tidig med att skaffa mig detta hjälpmedel.

Att jobba som konstruktör och under en stor del av arbetstiden sitta med handleden onaturligt vinklad ger efter en tid förslitningsskador i arm och axel, det är inget snack om saken. Om man kan minimera finger- och handledsrörelserna genom att lägga över en del av jobbet till den andra handen så minskar risken för musarm radikalt. Vissa modeller har också funktionsknappar som, om man lägger ner lite tid på konfigurering och träning, också gör att man slipper en förflyttning av hand från mus till tangentbord för att trycka på t.ex. ctrl-, alt- och esc-knapparna som ganska frekvent används i en applikation som SolidWorks.

Just i SolidWorks så kom den nya funktionen Mouse Gestures som ytterligare grädde på moset. Jag småskrattade själv lite åt nyheten när jag första gången såg den men nu när jag insett dess potential så saknar jag den enormt då jag arbetar i äldre versioner av SolidWorks. I och med att jag lagt upp funktionen Shortcut Bar som en av sektionerna i den lilla badringen så har jag snabbt tillgång till alla mina favoritfunktioner. Minimalt med armrörelser för att jobba maximalt effektivt och ergonomiskt.

Idag använder jag en SpacePilot PRO som är 3Dconnexions (www.3dconnexion.com) flaggskepp och det har blivit lika naturligt plocka med den i datorväskan som det är att lägga ner den ordinära musen. Den fungerar även i andra applikationer än SolidWorks och kan användas för att läsa epost och starta externa program som Internet Explorer. Det finns också mindre, mer lättförflyttade varianter men jag trivs enormt bra med känslan i just den jag har och om ett antal år, när den är ersatt av en ännu bättre och effektivare rymdmus, så kommer den inte att kastas bort. Den kommer att ta plats på väggen, bredvid min gamle vän med planeterna.

Ola Claesson
MP Engineering AB
ola.claesson@mpengineering.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar