måndag 19 december 2011

PLM Groups Julspecial

Kära kunder, partners och vänner,

Nu när vi närmar oss slutet på 2011 kan vi titta tillbaka på ett år fyllt av konstruktionsutmaningar och ett underbart samarbete med er alla. Vi är mycket tacksamma för de relationer vi byggt och utvecklat samt för den tillit vi känner att ni ger oss.


Vår egen jultradition har blivit att varje år innan jul- och nyårshelgerna passa på att skicka en härlig hälsning till er alla. Eftersom traditioner är just det så är inte detta år något undantag och här har vi satt ihop en lista med de viktigaste ”julmåstena” från varje land, där vi hittat inspirationen hos alla våra kollegor i PLM Group. Här hittar ni tips på jultraditioner från alla de länder vi finns representerade i.


Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Om du vill ha lite nordeuropeisk prägel på din jul, så kan du följa ”PLM Groups fem steg för en bra jul”.


Steg 1: ”Kalle Anka och hans vänner” klockan 14:55 i Sverige.
Steg 2: Recept för ett Finländskt julbord.
Steg 3: Dans kring granen på Danskt vis.
Steg 4: Estland står för ”Julgroggen”.

Steg 5: Möt de springande Jultomtarna i Lettland.


Steg 1: ”Kalle Anka och hans vänner” klockan 14:55 i Sverige.

Julafton i Sverige är inte Jul och inte kul, utan att Kalle Anka och hans vänner fått önska God Jul.

Denna jultradition startade redan 1960 när SVT bestämde sig för att sända ”Kalle Ankas vänner önskar God Jul”. Värt att nämna är att vid denna tid var tecknad film inget man var bortskämd med på TV. Ursprungsprogrammet har ändrat karaktär med åren och några filmer har lagts till och andra har tagits bort och de bildar idag ett timmeslångt program. Klockan 14:55 bänkar sig svenskarna, gammal som ung och ofta inte alltför bekvämt, framför Tv:n för att titta på när årets julvärd tänder ljuset i studion och sedan högtidligt presenterar Kalle Anka och hans vänner. De flesta har ju naturligtvis redan sett programmet, det är ju trots allt en tradition, och det vet ju alla att traditioner måste följas, men givetvis vill man inte missa det i år heller! Även våra Danska kollegor har denna årliga begivenhet som tradition och där heter programmet ”Disney’s julesjov”.

1999 satte programmet rekord med 4,2 miljoner svenska tittare vilket utgör nästan 50 % av Sveriges befolkning. Under de senaste 10-15 åren har programmet legat i topp tre över de program som har flest tittare under året.

Våra kollegor från Finland frågade oss ”Varför spelar ni inte bara in programmet och tittar någon annan gång?” Svaret blev ett bestämt ”NEJ!”. Det är helt enkelt något som man bara inte gör, programmet ska ses en gång om året och det ska ses klockan 14.55 på Julafton!


Steg 2: Recept för ett Finskt julbord.

I juletider finns det många möjligheter att träffas för att laga mat tillsammans, både säsongsbetonat och enligt familjetraditioner. I Finland äts julmiddagen på julafton den 24:e. Familj och vänner samlas i en varm och gemytlig miljö för att avnjuta de olika traditionella julrätterna.

De mest traditionella rätterna på ett finskt julbord är julskinka, kålrotsgryta och rödbetssallad. Utan dessa rätter hade en känsla av tomhet infunnit sig i samband med julmiddagen. Här nedan följer några exempel på andra klassiska ”finska” julmatsrecept (många känner nog igen en del av dem och kallar dem troligtvis för Svenska julmatsrecept).

- Sill à la Russe
- Lutfisk
- Kålrotslåda
- Morotslåda
- Sötad potatislåda
- Leverlåda
- Ren

Många lådor blir det!

Eftersom vi nu pratar om Finland, tomtens hemland, så kände vi att vi även måste dela med oss av en länk där ni kan gå in och titta på en webkamera som i realtid visar det som sägs vara Tomtens hus...


Steg 3: Dans kring granen på Danskt vis.

Efter att julmiddagen är avslutad, ljusen i granen är tända så är det i Danmark dags för julsånger och dans kring granen. I online versionen av den officiella danska psalmboken ”Den Danske Salmebog” kan du finna de flesta danska julsångerna. Du kan även lyssna på och skriva ut texten till de sånger du önskar att lära dig för att förbereda dig inför en dansk jul. ”Sikken voldsom Trængsel og Alarm” är en mindre religiös julsång som också är väldigt populär när man dansar kring granen. Boken ”Peters Jul” är en populär bok som läses högt för alla barn som ett preludium till julmiddagen och dans kring granen.



Steg 4: Estland står för "Julgroggen".

Trött på julmust? Finns det bara trist julöl på bordet? Eller är du helt enkelt på jakt efter lite nyheter och nya traditioner till julbordet? Ta gärna inspirationen från oss och rör ihop denna härliga och goda juldricka från Estland. Vill man så kan man även kalla den för dessert och den har en lätt bitterhet som får männen att häpna och med lite av den vispade grädden får den kvinnorna att smälta som snö på sommaren!

- 1 flaska Le Coq Jõuluporter (eller någon annan Julöl 50 cl).
- 250 ml sockerlag (se längre ner för speciellt recept).
- 250 ml äppelpuré (den puré som finns i barnmatsförpackningar är bra).
- 1 msk smör.
- 3 msk vispad grädde.
- Muskotnöt

Sockerlag: 2 kanelstänger, 5 nejlikor, 3 kardemummakärnor, 1 vaniljstång, 500 ml vatten och 350 g socker.

Lägg i alla ingredienser i en gryta med kallt vatten, koka upp och låt det sjuda i 15 minuter under lock på medelvärme. Lägg i socker och rör runt till det löst sig. Sila ner i en ren kastrull, värm upp sockerlagen, äppelpuré och julölen.

Serveras varm med vispad grädde och lite riven muskot.

Smaklig spis!

Steg 5: Möt de springande Jultomtarna i Lettland.

Enligt legenden ser man aldrig tomten, exempelvis kan man ju ana att en och annan i ens närhet har tomtar på loftet, men de syns ju aldrig(!), men bortsett från detta så råder det inga tvivel om att tomten existerar! Lettland verkar vara ett land med gott om tomtar för här anordnar de för fjärde gången nu i december ”Santa’s Fun Run & Walk” där antalet deltagare ökar stadigt för varje år. Det är kanske inte de vanliga traditionella tomtarna med släde man kan se utan här upplever man istället de SPRINGADE tomtarna i Lettlands huvudstad Riga. Hundratals glada tomtar och tomtenissar springer eller promenerar de 3 kilometerna i Gamla stan’ inne i Riga. Även djur får vara med i (upp)tåget och är då utklädda enligt julens alla givna regler och traditioner. Anmälningsavgiften doneras sedan för att hjälpa det så kallade ”Mobile Health Care Center” på Lettiska landsbygden, som ser till att ge barn den vård och medicin som de behöver. Julen innebär ju omtanke om andra människor vilket innebär att detta är julen när den är som bäst!

Här hittar du ett klipp på hur det kan se ut när tomtarna springer.

Härmed önskar MP Engineering AB alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar