fredag 2 december 2011

Tips & Tricks: Kedja i SolidWorks

Jag får ofta frågan hur man enklast lägger till en kedja i SolidWorks. Det är faktiskt inte så svårt, i SolidWorks Sammanställning finns en funktion som heter ”Belt/Chain”.

Med denna funktion har du möjlighet att skapa remdrift och kedjor i SolidWorks. Funktionen skapar en sketch som visar hur lång remmen eller kedjan är och knyter samman kugg-/remhjulen så att de roterar precis som i verkligheten.

Kryssa i ”Create belt part”, vilket skapar en ny part som innehåller hela remmens/kedjans förlopp.

Öppna denna part i ett separat fönster och skapa två kedjelänkar (Tänk på att den enbart ska likna och inte vara 100% korrekt eller fullt detaljerad.)

När kedjelänkarna är skapade väljer du ”Curve Drive Pattern”, där hela sketchen som skapats med ”Belt/Chain” funktionen (valt i Flyout-Feature-Trädet), används som ”Pattern Direction”. Den största utmaningen med detta är att skapa leden i rätt storlek så att kedjan kopplas samman.

En annan utmaning med att skapa en kedja på detta viset är att du skapar en hel del bodies, i mitt fall får jag 140 bodies. En part med 140 bodies kan liknas vid en medelstor sammanställning och om du sätter in kedjan i en annan sammanställning kan detta leda till en del problem med prestandan.

Så tänk på vad du ska använda kedjan till och vart den ska användas, i en undersammanställning kan det kanske vara snyggt att visa hela kedjan, men i en större sammanställning kan du kanske nöja dig med att visa delar av kedjan.

Jag har skapat 2 konfigurationer, en med hela kedjan och en där några få kedjeled visas och resten är dolda.

Du kan ladda ner en färdig modell i SolidWorks 2012 härifrån eller ladda ner modellen utan kedja i SolidWorks 2011 härifrån och prova själv.

Lycka till!

Michael Skytte
Solid Design House


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar