onsdag 4 juli 2012

Vinnarna i Cool Design Contest!



Stort tack till alla som deltog i PLM Groups Cool Design Contest! Vi vill tacka alla som deltog och gratulera vinnarna i tävlingen. Målet med tävlingen är att belysa några av de häftiga utvecklingsprojekt som våra kunder har. Det har varit riktigt intressant och skoj för oss att bedöma alla de bidrag som skickats in, vilket visar hur innovativt och effektivt våra kunder arbetar med de lösningar vi levererar. Vi hoppas också att de många varierande exemplen på hur SolidWorks används ska hjälpa till att inspirera våra andra kunder. Vi är stolta över att presentera vinnarna i 2012-års Cool Design Contest: 



På första plats
 

Beskrivning: Copenhagen Suborbitals grundades av Peter Madsen och Kristian von Begntson. Båda var på villovägar i livet vad gäller olika projekt. Peter hade just slutfört sin senaste hemmagjorda ubåt, och Kristian hade kommit hem från USA där han jobbat med rymdkapslar år NASA. I maj 2008 bestämde dig sig att slå sig ihop och inuti Peters ubåt, under vatten, planerade de hur de skulle kunna ”erövra” världen, utan ett öre på fickan. Deras mål är att utveckla en relativt billig form av bemannade rymdflygningar, utanför regeringens rymdprogram, baserat endast på sponsorer, privata donationer och specialisters gratisarbete. 

Hur SolidWorks hjälpt till: SolidWorks 3D CAD användes för konstruktion och simulering av produktionsfärdiga ritningar och modeller av både raket och rymdkapsel. ”Med SolidWorks har vi möjligheten att konstruera exteriören av vår Apollo-liknande kapsel. Det är en konformad plåtsammanställning där noggrannheten är en avgörande faktor. Vi använde CAD systemet för att konstruera konen och breda ut det innan laserskärningen. Vi har också använt SolidWorks för att konstruera de flänsar som går ner mot raketmotorerna,” säger Kristian von Bengtson. 

Förbättring i produktkvalitet: ”CAD-systemet har gjort grunddesignen av raketen och kapseln extremt snabb eftersom vi jobbar i 3D och får produktionsfärdiga modeller direkt från konstruktionsprocessen. Det är mycket snabbare än att arbeta med gammalmodiga ritningar och samtidigt vet vi att vi får det vi konstruerar, allt passar perfekt,” säger Kristian von Bengtson. ”Men 3D design är bara en sida av myntet, menar Kristian von Bengtson. Copenhagen Suborbitals har använt sig av SolidWorks Simulation för att simulera kritiska faktorer såsom styrka av olika strukturer samt luftflödet runt raketen vid avfyrning.”

Andra plats 

Företag: ES Equipment 

Beskrivning: Det svenska företaget ES Equipment har använt sig av SolidWorks för att utveckla kniven S-CUT, som används av räddningsarbetare för att klippa upp kläder och läderbälten i olyckssituationer samt på akutavdelningar på sjukhus. Med sin speciella design har S-CUT blivit mycket populär i alla typer av räddningsarbeten och används av räddningstjänster och sjukhus världen över som substitut för traditionella saxar. Kniven uppmärksammades nyligen då den användes i en av slutscenerna i Hollywoodversionen av Stieg Larssons ”The Girl With the Dragon Tattoo.” 

Hur SolidWorks hjälpt till: S-CUT är tillverkad i fräst aluminium, vilket gör den enkel och snabb att tillverka och montera. Under konstruktionsarbetet användes både SolidWorks och SolidWorks Simulation Express och hjälpte till att simulera olika egenskaper på bladen. 

Förbättring i produktkvalitet: ”De första konstruktionerna var för tunga, för dyra att tillverka och innehöll för många delar. SolidWorks har varit till stor hjälp för oss, eftersom vi enkelt kunde alternera mellan olika konstruktioner och visualisera dem för våra kunder. SolidWorks gav oss också tillgång till information om vikt och tyngdpunkt, faktorer som är viktiga för konstruktionen,” Säger Martin Bergstrand. 


Tredje plats 

Företag: Motoplast OY 

Beskrivning: Motoplast OY har specialiserat sig på formgjutning av plastprodukter för den Nordiska marknaden. Deras produkter är till exempelbränsle tankar och andra plast produkter för lantbruksmaskiner. 

Hur SolidWorks hjälpte till: ”Det har blivit mycket enklare för oss att få nya kunder. Genom vår användning av SolidWorks kan vi enkelt få kontakt med företag som har projekt på gång, eftersom vi kan göra virtuella prototyper och visualisera hur en lösning kan komma se ut på bara några timmar. Med det sagt menar jag att SolidWorks är ett mycket kraftfullt verktyg,” säger Henri Ström 

Förbättring: Samarbetet med våra kunder har blivit mycket enklare, eftersom det är färre personer och avdelningar involverade i processen. 


Bästa Simulering 


Beskrivning: Svenska Teknikingenjörer är konsulter specialiserade på konstruktion i områdena elektricitet, mekanik och hydraulik. Företagets kunder kommer främst från offentlig sektor och industri. Deras vinnande bidrag i Simulation-tävlingen är en gångbro som kommer byggas i Uppsala. 

Hur SolidWorks Simulation hjälpte till: Bron i Uppsala är baserad på ett koncept kallat Holländsk klaffbro men en motvikt som väger 20 ton. Motvikten säkerställer att öppningen av bron kan ske väldigt enkelt men hjälp av hydraulsystemet. ”Den största utmaningen med göra de hållfasthetsberäkningar som krävs för en optimal konstruktion av en klaffbro är den fysiska storleken och den slimmade utformningen av bron, säger Albin Särndahl, som är ingenjör på Sting. ”Det var en svår uppgift att skapa elementnätet för beräkningsmodellen, som utgör grunden för beräkningen. Hållfasthetsberäkningarna utfördes med Finita Element Metoden (FEM) i SolidWorks Simulation. Storleken på elementnätet gjorde att beräkningarna blev väldigt stora, men SolidWorks Simulation löste uppgiften utan problem.”
Förbättring: 3D CAD modellen konstruktionen gjordes från början i ett annat CAD-system, men Sting föredrog att göra den redo för tillverkning i SolidWorks eftersom företaget anser att SolidWorks Simulation är det bästa programmet för att simulera konstruktioner. ”Efter simuleringen använde vi SolidWorks för att rekonstruera de underdimensionerade delarna av bron. Vi skulle gärna sett att hela konstruktionsarbetet skett i SolidWorks, men vi hade en modell från ett annat CAD-system från början,” säger Albin Särndahl. 






Tedh Andersson
Marketing Assistant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar