måndag 4 mars 2013

Tips & tricks: Skapa skiss med hjälp av bildfil i Solidworks

En vanlig fråga på supporten är ifall det finns någon möjlighet att lägga in en bild som bakgrund i en skiss. Detta kan ibland behövas då man har en handritad design eller en gammal ritning som bara finns handritad eller utskriven på papper.

För att infoga en bildfil i en skiss går man till ”Tools>Sketch tools>Sketch picture” när man befinner sig inne i skissläget, och därifrån infogar sin bildfil.

Nedan ser ni ett exempel där jag infogat en bild av vad som kan föreställa en gammal handritad ritning. Bilden kan vara till stor hjälp att ha i bakgrunden då man ska modellera upp motsvarande detalj i 3d.


Sketch picture kan även vara användbart då man ska modellera upp något som bara finns en bild på. Detta kan vara som i exemplet nedan eller att man helt enkelt ska börja modellera en design som det bara finns en handskiss på.Autotrace
Då man infogar bilder finns även en funktion som heter Autotrace, denna funktion hjälper till att omvandla bilder till skissentiteter.

Funktionen Autotrace är en Add-in som finns i alla paketeringar av Solidworks. För att starta add-in:en går ni till ”Tools->add ins” och där klickar i Autotrace. Med denna add-in igång finns ytterligare en sida i ”Propertymanagern” som ni enkelt stegar över till via ”Next-pilen”.

Nedan ser ni ett exempel där jag omvandlat en infogad bild till skissentiteter med hjälp av funktionen Autotrace och sedan extruderat denna skiss.Värt att tänka på här är att desto bättre upplösning och kontrast bilden har desto bättre fungerar verktyget Autotrace.

Fredrik Bolmstam
Technical Consultant, CAD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar