onsdag 12 juni 2013

Windows 7 – 3 enkla prestandatips

I och med SolidWorks 2013 lämnar vi Windows XP, det är den första versionen som inte kan installeras på XP. Så ni som bytt till Windows 7, här kommer 3 enkla tips för att få bästa prestandan i SolidWorks.

Windows Aero tema
När man kommer från XP till Win7 så kan man vara frestad att stänga av den snygga transparensen i menyerna och köra ett klassiskt windowstema. Tanken är att minimera belastningen på datorn. Men här kommer en stor varning, gör inte detta. Med ett Aero tema igång så används grafikkortet för att visa alla menyer och fönster i windows, växlar du till ett klassiskt tema så används istället processorkraft för detta. I SolidWorks leder detta till instabilitet och sämre prestanda. Processorn får jobba extra mycket för att visa alla fönster, det blir alltså inte bättre. Så välj ett Aerotema. 


Energialternativ
Windows har energischeman som hanterar datorns strömförbrukning, gäller främst om du har en laptop. Det är vanligt att man använder schemat som heter Balanserat. Windows benämner detta schema som ”det bästa energischemat för de flesta”. Men inte för oss som kör SolidWorks, välj istället schemat Hög prestanda. Då används processorn till maximal hastighet, och det vill vi ju.
Det tredje tipset är inte direkt för Windows men ett bra knep för att se om du har rätt drivrutin till ditt grafikkort.


SolidWorks RX
Om du upplever grafiska problem i SolidWorks beror det ofta på drivrutinen till grafikkortet. SolidWorks samarbetar med Nvidia och ATI för att testa grafikkort och skapa certifierade drivrutiner. Därför bör du använde just den rekommenderade drivrutinen. Att kontrollera detta är enkelt i SolidWorks. Med SolidWorks installeras ett verktygsprogram som heter RX. Du kan starta RX innefrån SolidWorks, på hempanelen finns den och andra verktyg. Klicka på diagnostik-fliken och kolla om du har grön bock på din drivrutin, om den inte stämmer finns det en knapp med ”download latest driver”, klicka på den så startar en nedladdning av rätt drivrutin.

Bonustips
Installation av SolidWorks på Windows 7 brukar gå väldigt smidigt, nu för tiden är de stora virusprogrammen certifierade av SolidWorks och brukar inte bråka med installationen. Dock finns det en säkerhetsinställning i Windows som måste stängas av under installationen. Det är UAC, eller User Account Control. Som standard är den inställd på att hindra vissa delar av 

SolidWorksinstallationen. Så när det är dags att installera, dra ner UAC i botten och starta om datorn. Du hittar enklast till UAC genom att klicka på Start-knappen och direkt skriva uac i sökfältet.


Marcus Reldin
Technical Consultant, CAD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar