torsdag 27 juni 2013

Tips & Tricks: Flytta origo och XYZ plan i samband med import av filer

Flytta origo och XYZ plan i samband med import av filer Det händer ofta att man får .step eller .iges eller andra filformat som har origo samt XYZ axlarna placerade på något ställe som man inte vill ha det på. I nedanstående exempel så skulle jag vilja flytta origo någonstans på detaljen.



Det finns en enkel lösning. Man importerar filen till Solidworks, sedan skapar man en 3D sketch och ritar ut 3 linjer som motsvarar där man vill ha sina X, Y och Z axlar (man kan även använda befintlig geometri, t ex kanter och punkter på modellen). I deras skärningspunkt hamnar origo. Se nedan




När 3Dsketchen är klar, stäng den och gå på reference geometry – Coordinate system. Där kommer du kunna välja genom att markera i grafiken origo och X, Y och Z axlarna efter egen smak och tycke. Genom att trycka på ikonen med dubbla pilar kan man ändra axelns riktning längs med det valda linjen. (Se nedan)



Nästa steg är att spara ut parten via Save As till en neutral format, helst parasolid (.x_t ) för den har samma kärna som SolidWorks. I samband med Save AS välj save type parasolid och klicka på options knappen som dyker upp (den är ej synlig vid ”All files”). Där klickar ni på output coordinate system på nedre delen av rutan och välj din nyskapade coordinate system, klicka sedan på SAVE.



 Resultatet blir att vi har flyttat origo och XYZ plan dit vi ville.



Bonustips
Prova alltid olika options vid import av filer om antal fel i import diagnostic blir många och svåra att reparera. Ibland kan man minska drastisk antalet gaps och fault faces genom att göra så. Det första man skall testa om man inte lyckas få en bra solid via default import är att välja B-rep mapping i options. I de flesta fall hänger resultatet, dvs hur bra man lyckas, på hur filen har varit exporterat från motpartens CAD system. 




Emil Stiuca
Technical Consultant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar