onsdag 9 oktober 2013

Text på ritning: SolidWorks VS aporna

Om du är som jag och de flesta andra maskiningenjörer så är du förmodligen inte så bra på att använda tangentbordet för att skriva text och även om så är fallet, vill du förmodligen hellre använda din tid till att konstruera din produkt än att skriva.

Det finns en teori som säger att om ett oändligt stort antal apor sitter och skriver i en oändligt lång tid så kommer de småningom att producera Shakespeares kompletta verk, eller kanske rentav alla texter du skriver in på din ritning!
Eller om du inte litar på aporna så kan du använda SolidWorks Design Library istället. 

Där kan du spara och återanvända ofta använda anteckningar. Sedan kan du bara dra-och-släppa dem på rätt ställe för att skapa det textblock av tillverkningsinstruktioner som finns på nästan varje ritning. Lämna skrivandet åt aporna!


Så här gör du: 
Först måste du kontrollera en inställning i SolidWorks. Gå till Tools> Options> System Options> Drawings, och se till att du avmarkera "Disable note merging when dragging".

Testa nu detta med två valfria texter på en SolidWorks-ritning. Bara dra-och-släpp en text på en annan så ser du att den släppta texten hamnar i slutet av anteckningen du släppte den på.

Det blir ännu bättre när man utnyttjar Design Library. Högerklicka på din favoritanteckning och välj Add to Library. Du hamnar då automatiskt i den förvalda mappen för Annotations i ditt Design Library och du kan ange ett filnamn att spara som.

Nu kan du öppna ditt Design Library från Task Pane (till höger), och börja dra-och-släppa texter på din ritning. Du kan t.ex. starta en text manuellt med Note kommandot och börja skapa en numrerad lista. Därefter kan du dra en favorittext från din Task Pane och släppa på den befintliga texten. Försök att göra om det, apor!Denna teknik fungerar också utmärkt med en text som sträcker sig över flera rader. Till exempel, om det finns tre punkter som du alltid skriver när detaljer ska målas, så kan du spara alla rader i ett och samma biblioteksobjekt och sedan dra-och-släppa alla på en gång enligt figuren nedan:
Det här arbetssättet är inte bara mycket snabbare än att låta ett oändligt antal apor skriva i en oändligt lång tid, det är också mycket mer pålitligt. Och mindre rörigt.


På PLM Groups tvådagars Ritningskurs kan du lära dig mer om detta och många andra bra tidsbesparande metoder som den här. 
Jens Andertoft
Technical Consultant 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar