onsdag 2 oktober 2013

Välj rätt dator för SolidWorks

Vi på supporten får ofta frågor angående vad man bör tänka på innan man köper ny dator? Jag tänkte därför passa på att ge lite generella riktlinjer och tips kring detta.


Först och främst bör man leta efter workstations, detta är arbetsdatorer avsedda för CAD vilket innebär att komponenterna är testade för att fungera bra ihop för just det ändamålet. Ta gärna en titt i vår webshop för en jämförelse. Datorerna vi säljer där uppfyller alla grundläggande krav för SolidWorks och kan såklart kompletteras med exempelvis mer RAM-minne. För att se SolidWorks systemkrav, klicka här

RAM

Det är viktigt att ha tillräckligt med RAM-minne för att undvika att operativsystemet använder delar av hårddisken som minne (kallat ”paging”), vilket sänker prestandan avsevärt. Att öka mängden RAM för att undvika ”paging” är en av de mest ekonomiska prestandahöjande uppgraderingarna man kan göra. Ska man investera i en ny CAD-dator bör den inte ha mindre än 8GB RAM-minne installerat.


CPU


Ju snabbare processor, desto bättre. En snabbare processor ökar prestandan i de flesta sammanhang men det finns undantag. Exempelvis har öppningstider mer med disk och nätverkshastighet att göra. De flesta nya workstations har 2-4 processorer eller kärnor vilket förbättrar den generella prestandan genom multi-tasking. Fler kärnor än så har du dock främst nytta av om du jobbar med renderingar i Photoview 360 eller beräkningar i Simulation
Operativsystem


Windows 7 x64 eller Windows 8. Ett 64-bitars operativsystem är det enda rekommenderade för att kunna jobba med någorlunda stora filer i nyare versioner av SolidWorks. Det ger möjlighet för SolidWorks att använda mer än 2GB RAM vilket är begränsningen i 32-bitars operativsystem. 

Grafikkort


SolidWorks testar inte prestandan av olika grafikkort men det är viktigt att kortet du satsar på har testats för att fungera ihop med SolidWorks och är certifierat av dem. Du hittar en lista över certifierade kort genom att klicka här. Där kan du också ladda ner en testad drivrutin för kortet, något man bör se över även efter uppgradering till ny version av SolidWorks. 


För att kunna jobba effektivt med riktigt stora sammanställningar bör du leta efter Nvidia Quadro eller ATI FirePro-kort i mitten eller i övre halvan av utbudet. SolidWorks utnyttjar dock inte alla funktioner i de allra dyraste korten. Korten längst ned i utbudet kanske inte har tillräckligt med grafikminne/prestanda och de kan komma att bli ”out of date” för fort.

Kalle Krantzén
Technical Consultant CAD

2 kommentarer:

 1. Ett tips är att ta en titt på:
  https://forum.solidworks.com/thread/64437?tstart=0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Jerry! =)
   // PLM Group

   Radera