onsdag 25 september 2013

Rita hus i SolidWorks

Weldments för exakt och smidig konstruktion av väggar och huselement


Hej,
Jag jobbar som CAD och PDM Tekniker på PLM Group Sverige och sitter i Värnamo. 
Nedan kommer ni kunna läsa lite om mig och min sambos husprojekt och hur jag använt mig av SolidWorks för att rita upp huset.

Jag och min sambo påbörjade för några år sedan vår resa mot ett eget hus. Vi visste från början ett byggföretag som vi ville anlita med många goda referenser och som vi kände ganska väl sedan tidigare. Viktigt för oss i valet av byggföretag var också att vi kunde bestämma precis hur vi ville att huset skulle se ut.

Turligt nog så använder byggföretaget SolidWorks för att göra sina ritningsunderlag, vilket möjliggjorde ett smidigt och enkelt utbyte av ritningar och filer. I samarbete med byggföretaget har jag ritat upp huset och på detta sätt kunnat testa många olika lösningar och tagit fram bygglovs- och konstruktions-ritningar.

Byggföretaget heter Göran Eskilssons Bygg AB och ligger utanför Ljungby i småland. Företaget jobbar med nyproduktion, renovering, tillbyggnationer, takarbeten m.m.

När vi började rita upp huset så hade vi en husmodell som vi sett tidigare och hade i åtanke. Detta utgick vi ifrån och ändrade ganska mycket på. I ursprungsskedet ritade vi först upp huset med solida block för att inte lägga för mycket tid på testerna. När vi bestämt ungefärligt utseende och mått på huset började jag rita upp huset mer exakt. Till stor del använde jag mig då av funktionen Weldments i SolidWorks
I exemplet nedan där ni kan se ena gavel-segmentet uppritat med Weldments-funktionen:
Innan jag började rita upp mina väggsegment så skapade jag upp ett bibliotek med olika balkprofiler till Weldments-funktionen, en för varje sorts virkesstorlek jag skulle använda. Missade man någon från början kunde jag sedan enkelt kompletterat med storlekar i efterhand.


Hur ni skapar dessa kan ni hitta i SolidWorks hjälpen: Weldments - Creating a Custom Profile.
Jag har kombinerat användningen av Weldments med mönster och exempelvis cut-features för att komma fram till slutresultatet.
Några fördelar med att använda sig av Weldment är att det går snabbt och lätt att rita upp regelverket samt att det är enkelt att trimma hörn, ändra och skapa kaplistor för produktion.Vill ni veta mer om hur man kan jobba med Weldments-funktionen i SolidWorks kan ni dels ta en titt på de tutorials som följer med SolidWorks, ni hittar dem i hjälpmenyn och sedan SolidWorks Tutorials.

Vi tillhandahåller också schemalagd kurs i Weldments-funktionen som ni hittar här: http://plmgroup.se/Utbildning/TrainingDetails.aspx?ProdID=185Daniel Andersson
Technical Consultant, CAD and PDM
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar