måndag 16 december 2013

PLM Group hjälper julstressade SolidWorks användare

Så här inför den största av årets högtider är det alltid mycket som ska göras och hinna bli klart i tid: Projekt på jobbet skall färdigställas, julklappar ska handlas, pepparkakshus ska bakas m.m.

Eftersom vi på PLM Group vill att ni ska få en riktigt lugn och skön julledighet vill vi givetvis hjälpa er så mycket som möjligt! 
För att ni ska bli klara med era projekt erbjuder vi mjukvara, konsultation, support och utbildning i SolidWorks-relaterade produkter.Julklappstips har ni kunnat läsa om i tidigare inlägg här på bloggen:

Tips 1
Tips 2 


Så därför har nu turen kommit till att hjälpa er med Pepparkaksbestyren.
Recept på själva degen får ni ta fram själva, det finns åtskilliga recept att hitta på nätet. Använd gärna recept på deg avsett för just pepparkakshus då ”vanlig” pepparkaksdeg har en tendens att bli lite mjuk och instabil.

Vi bifogar däremot ritning och modell på en färdig liten pepparkaksstuga, enkelt och smidigt att ladda hem och sedan bara skriva ut. Hämta ritning

Modellen finns i två konfigurationer, med och utan dekorering, så att ni som önskar kan dekorera er pepparkaksstuga på ert personliga sätt.
Vill ni ha större eller mindre stuga bara skalar ni upp eller ner ritningsskalan genom att högerklicka på ritningen och välja Properties och sedan skriva in önskad skalfaktor i rutorna bredvid Scale:
Vill ni ha större stuga kanske ni också behöver större papper att skriva ut på och därmed också större ritblankett i SolidWorks, du byter lätt ritblankett genom att återigen högerklicka på ritningen följt av Properties och sedan välja önskad storlek på ritblanketten under rubriken Sheet Format/Size.Tänk på att skriva ut rätt antal av de olika byggstenarna, är du osäker så hittar du all denna information på ritningsblad 2.
För er som till äventyrs ännu inte uppgraderat till SolidWorks 2014 och därmed inte kan öppna modellen och ritningen så finns även en länk till ritningen i pdf-format så att ni i alla fall kan skriva ut pepparkaksmallarna. Hämta PDF här


Och till sist några tips vid baket:

Lägg stugritningens delar på de bakade delarna och jämna till kanterna medan de fortfarande är varma. Om du dessutom gräddar stugan i två omgångar får du raka, snygga kanter som inte flyter ut. Det gör också att alla delar stämmer bättre när man sätter ihop huset.

Hopsättning av delarna sker bäst med smält socker, var försiktig bara för smält socker är riktigt, riktigt varmt. Viss typ av kristyr kan också fungera som pepparkakslim, men då bör man göra ett litet test först innan börjar med något större projekt.

Och om man tycker att det är svårt att skära ut fönster och dörr kan man hoppa över det och istället spritsa dessa med kristyr.

Dekorering sker sedan efter tycke och smak med kristyr, godis eller vad man nu önskar.


Lycka till med pepparkaksbaket!
Jens Andertoft
Technical Conslutant


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar