fredag 4 juni 2010

Din egen del av himmeln

I en tidigare artikel på denna blogg skrev vi om ”Cloud Computing” (på Svenska kallat för Molnet). Nu kan du få din egen del av himmeln, i form av en tjänst som heter ”Dropbox” och som är helt gratis.
Dropbox är till för alla oss som tröttnat på att släpa med oss våra viktigaste filer på ett USB-minne. Gissar att många av er har liksom jag ofta upptäckt att minnet sitter kvar hemma i datorn och jag likväl inte fick filerna med mig. Detta problem är nu löst i och med Dropbox!

Dropbox är det mest eleganta och enkla fildelningsprogram jag någonsin stött på, det är lite som en blandning av Google Documents (docs.google.com) och Microsoft Synchronize, men mycket enklare.

Dropbox finns i 3 versioner:

Dropbox Basic - med 2GB lagringsutrymme, som är helt gratis och du kan skapa dig mer utrymme (upp till 8GB) genom att göra så kallade ”invites” och bjuda in andra till Dropbox sidan.
Dropbox Pro 50 – med 50GB lagringsutrymme, som kostar $9,95 per månad.
Dropbox Pro 100 – med 100GB lagringsutrymme, som kostar $ 19,99 per månad.

Jag använder gratisversionen och tycker det fungerar mycket bra och vi är flera inom PLM-Group som använder tjänsten flitigt. En jätte fin funktion är att man kan bjuda in kollegor till en eller flera gemensamma mappar och dela dokument på ett supersmidigt sätt.

Tjänsten lagrar filerna under stark kryptering på flera servrar i Amazon’s S3 tjänster och det fungerar för både Windows, Mac og Linux.

Efter att du registrerat dig på hemsidan laddar du ner och installerar Dropbox klientprogramvaran, som skapar en ny mapp i dina dokument (My Documents i Windows) med namnet ”My Dropbox”. I denna mapp sparar du dina filer som du vill ha tillgång till och de synkroniseras med din Dropbox på nätet.

I och med detta har du tillgång till filerna var du än är antingen genom att installera klientprogramvaran på fler datorer, använda den web-baserade funktionen från en web-läsare eller ladda ner Dropbox App till din iPhone.

Mina USB-minnen har inte använts speciellt mycket sedan jag skaffade mig Dropbox och är ni först på ert företag med att börja bjuda in andra så kommer ni upp i 8GB fritt lagringsutrymme på nolltid.

DropBox.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar