tisdag 23 november 2010

Formfyllnadsanalys

Kommer ni ihåg MoldFlowXpress som skeppades med som ett gratis Xpress-verktyg i tidigare releaser av SolidWorks?

Även om ni inte gör det så bör ni som jobbar med någon form av formsprutad plast ta en titt på SimpoeXpress.

SimpoeXpress är gratis och såklart en väldigt bantad version av full-programmet men ger för konstruktören/designern en snabb fingervisning kring om plastkonstruktionen går att fylla eller inte.

Det är bara att installera och starta add-in’en, köra en Wizard (klicka på Wizard i filken för Simpoe i modellträdet) där man anger polymer (de vanligaste grundmaterialen), skott-tid, temperatur för plasten samt verktyget och vart man vill placera ingötet. Allt i en enkel steg för steg guide.

Efter det är det bara att klicka på ”run” och efter en relativt snabb beräkning så får du reda på om detaljen blev fylld eller inte. Det går även att titta på en animation så man kan analysera vilken väg polymeren tar då den fyller verktyget (eller modellen i detta fall) och själv komma fram till om det finns risk för kallgöten eller andra problem.Såklart har fullversionen kapacitet för att göra en riktig analys med flera ingöten, kylkanaler, över 5 000 olika material, med mera och även mer avancerade svar på analysen så som bl.a. tryckförändringar, kallgöten, luftinneslutningar, osv..

Har du inte SolidWorks (ännu!) så finns det möjlighet att ladda ner en gratis ”stand-alone” version av SimpoeXpress som importerar STL, IGES och STEP.

OBS!
Ange vilken SolidWorks version som ni använder. Jag fick först installationsfilen för SimpoeXpress 2010 som såklart inte fungerade med SolidWorks 2011. Det finns ett meddelandefält i registreringsformuläret som ni kan använda för detta ändamål så att ni får rätt installationsfil.

För att registrera och ladda hem, klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar