tisdag 23 september 2014

9 saker du inte kan göra med 2D CADVi förstår. Du är ganska nöjd med dina 2D designverktyg. Med åren har du blivit mycket kunnig med dessa verktyg så varför gå över till 3D CAD och ta itu med en potentiellt lång inlärningskurva med den avbrottstid det innebär för att bli så produktiv som möjligt. För det är väl så, ”om det inte är trasigt, varför laga det”, eller hur?

Verkligheten säger dock att du kan utföra saker bättre, snabbare och, i det långa loppet, billigare än du någonsin kan göra med dina 2D-verktyg. Genom att hålla fast vid 2D CAD går du miste om en uppsjö av avancerade verktyg som inte bara hjälper dig att designa bättre produkter snabbare utan även kan ge ditt företag ett försprång mot dess konkurrenter.


Med fördelar som inkluderar kortare designcykler, effektiviserade tillverkningsprocesser, förbättrad kommunikation och snabbare produktutveckling kan investering i tid för att lära sig 3D ge stora fördelar. Och kanske det viktigaste av allt – genom att införa 3D CAD får du mer tid till det som du konstruktör för: konstruktion och innovation.


Inte övertygad än? Låt oss titta lite närmare på det och se vilka 9 saker du inte kan göra med dina befintliga 2D CAD verktyg.


1. Påskynda godkännanden. Ett av de tidiga hindren i produktutveckling är att få nödvändiga godkännanden från ledning och/eller kunder för att kunna börja. Bli inte kvar i startblocken. Att använda 3D visualisering eller animering för konceptdesign hjälper personer utan teknisk utbildning att snabbt förstå komplex design så att du fortare kan få klartecken.


2. Gör ändringar snabbt
. Det är bara att konstatera; designändringar är en del av vardagen för designingenjörer. Med 3D CAD slipper du manuella uppdateringar i en massa ritningsutkast varje gång en ändring krävs. Tack vare designassociativitet sprids varje ändring automatiskt genom konstruktionen, varhelst delen används, vilket påskyndar designändringar och minskar din risk för fel.


3. Få det att röra sig. Vill du se hur komponenter i en konstruktion rör sig och interagerar med en annan när den är monterad, för att kontrollera för konflikter eller kollisioner? Att hitta konflikter i 2D ritningar är tidsödande och svårt, även för de mest skarpsynta kontrollörer. Med 3D CAD sker konfliktkontroll automatiskt och du kan dessutom sätta in dina modeller i rörelse för att kontrollera för kollisioner mellan delar.


4. Optimera. Bra ingenjörer ska fråga sig oupphörligen ”men vad händer om…”? Nu är det lätt att få svar på dessa frågor, även utan en doktorsexamen och en vit labbrock.  Avancerade, helt integrerade analysverktyg låter dig beräkna rörelsekrafter, hållfasthet, böjning, vibration, flöde och temperaturpåverkan. Att simulera dessa omgivande faktorer är avgörande för att kunna identifiera designbrister och exakt ange allvarliga konstruktionsproblem – innan du måste betala för dem.


5. Återanvänd. De flesta så kallade ”nya” produkter är i själva verket modifierade versioner av tidigare sådana, därför är det viktigt för dig att kunna enkelt utnyttja eller återanvända befintlig design. När dina delar och komponenter är i 3D är det enkelt att göra justeringar för existerande produkter för att skapa nya konfigurationer eller versioner. Klicka bara på delen och ändra ett mått och all annan relaterad geometri för delen får automatiskt ny storlek.


6. Samarbeta. Team med designgranskare har utökats till att omfatta flera medlemmar utan teknisk utbildning så som marknadsförare, försäljare, ekonomer och logistiker. Att försöka samarbeta med dem med användning av 2D kan leda till feltolkningar och fel. Underlätta designsamarbetet genom att dela en 3D-modell med vilken de kan interagera (rotera, panorera, zooma, mäta, etc.) intuitivt, så att de enkelt kan förstå hur produkten kommer att fungera och lägga till sin input.


7. Erbjud. Om du fortfarande svarar på anbudsinfordringar med 2D-ritningar av dina produkter, missar du antagligen en hel del potentiella affärer eftersom företag allt oftare föredrar att få informationen i 3D. Med bilder och animationer av dina produkter i 3D, potentiella kunder inte bara förstår alla funktioner för dina produkter utan känner sig trygga med faktumet att ditt designteam är försedda med de senaste 3D designverktygen.


8. Visa hur man använder, monterar och felsöker. Allt efter som produkter blir mer komplexa vänder sig konsumenter i större utsträckning till din webbplats för att hitta nödvändig ”hur-gör-man” supportinformation för din produkt. Skräm inte bort dem genom att sätta upp svårtolkade produktritningar i 2D. Genom användning av 3D publiceringsverktyg kan produktmodeller snabbt och enkelt ”sprängas” för att skapa sprängskisser av produktens invändiga komponenter samt animationer för att tydligt visa hur man använder, sätter ihop eller felsöker din produkt.


9. Skriv ut. Med användning av dina 3D CAD filer kan du nu snabbt ”skriva ut” enskilda modeller eller prototyper – vilket får ned kostnaderna för prototyptillverkning och ger dem dig snabbare till hands. Tack vare fallande priser på både material och 3D-skrivare, kan även organisationer från mindre till mellanstorlek få möjlighet att använda denna teknik.
 

Så vad blir slutsatsen? Ja, det finns en inlärningskurva förknippad med att lära sig 3D CAD, även om den inte är så lång som många 2D-användare fruktar. Ja, det blir ett visst kortsiktigt produktionsbortfall. De goda nyheterna är att det finns ett ljus i slutet av tunneln och att bli duktig på att hantera 3D CAD öppnar en ny värld av integrerade verktyg som hjälper dig att utföra ditt jobb bättre och möjliggör för dig att fokusera på vad du tycker mest om med att vara en ingenjör: konstruera. 

Är du intresserad av att se hur SolidWorks lösningar kan hjälpa dig att skaffa nya affärsmöjligheter och snabbare få ut dina produkter på marknaden? Besök något av våra seminarium där vi visar nya versionen, SOLIDWORKS 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar